Jarkko Korhonen löysi Hajalan asemarakennuksen syksyllä 2002. Kohde oli täydellinen vanhoista rakennuksista kiinnostuneelle biologille. “Varsinais-Suomessa minua viehätti jo silloin saariston luonto, lyhyt talvi ja tämän kolkan ihmisten luonne. Täällä ollaan reilusti kotiseuturakkaita ja hyvällä tavalla häpeilemättömiä.”
Asemarakennus on rakennettu 1899, kun Turun ja Karjaan välisellä reitillä alkoi kulkea henkilöjuna. Asema kävi tarpeettomaksi, kun henkilöliikennöinti Hajalan asemalta loppui vuonna 1969.
Jarkon asetuttua vuonna 2003 ensiasuntoonsa, siellä alkoi mittava remontti. Siitä lähtien asemaa on kunnostettu pikkuhiljaa. Vaikka rakennusta oli kohdeltu kaltoin, se oli kuitenkin korjattavissa. Siinä ei ollut hometta ja rakennus oli saanut olla rauhassa 60-luvun korjaushuuman ajan. Hajalan asema taitaakin olla kaikista rantaradan alkuperäisistä asemista parhaiten säilynyt.
Jarkolla on ollut lapsesta asti vahva kiinnostus luontoon ja hän opiskelikin biologiaa Oulun Yliopistossa. Kouvolasta syntyisin oleva Jarkko työskenteli Mikkelissä ja Helsingissä opettajana. Vuonna 2011 työ biologian opettajana vaihtui konduktöörin opintoihin. Junan matkustamossa työskentely on edelleen mielekästä ja vaihtelevaa.
Jarkon asemapaikka konduktöörinä on Helsingissä. Siellä on myös tyttären koulu ja puolison työ. Vuorotyöläisenä Hajalaan on onneksi mahdollista tulla myös vapaapäivinä, Helsingissä kun ei ole oikein mitään tekemistä.
Hajalan asemalla mielekästä puuhaa riittää: “Täällä on omaa tilaa ja harrastukset, sienimetsä ja luonto”, Jarkko summaa. Asemassa ja sen pihapiirissä onkin aina tekemistä. Tontti on 300 metrin pituinen kaistale radan suuntaisesti ja kokonaisuuteen kuuluu monta rakennusta, hevosvaunuvaja ja maakellareita.
Aseman puutarha on biologin unelma: siellä kasvaa paljon luonnontilaisia niittykukkia sekä erikoisuuksia kuten koiruohoa, ukontulikukkaa ja neidonkieltä. Osan kasveista Jarkko on siirtänyt aseman pihalle vuosien varrella. Jarkon osaamista on kylällä hyödynnetty mm. luonnonkukkien päivän retkellä Myllytyryn lammen maastossa.
Jarkko on arkistoinut remontin vaiheet hienosti, alla olevista nettilinkeistä saa hyvän kuvan suuresta työstä kylämme keskeisen kiinteistön pelastamiseksi.